Про пелети

Деревні пелети (паливні гранули) – екологічно чистий вид палива, який активно використовується для одержання теплової енергії при його спалюванні у твердопаливних котлах. Деревні паливні гранули належать до поновлюваних джерел енергії, їх виробляють методом пресування відходів деревообробки. Деревні пелети (паливні гранули) в Україні на сьогодні є гідною альтернативою традиційним видам палива, а саме таким як дизпаливо, вугілля, дрова, природний газ тощо.

pelety

Історія пелет

Винахідником пелет вважають Рудольфа Гуннермана, уродженця Німеччини, який емігрував в 1949 році в США. Власне кажучи, технологія виготовлення пелет почалася з того, що Гуннерман придумав пресувати стружку та тирсу для того, щоб їх було зручніше вивозити з деревопереробної фабрики як сміття. Вже згодом пресовані відходи деревообробки стали застосовувати для опалення. Сам Гуннерман отримав патент на винахід лише в 1976 році. У Європі першою скористалася цим винаходом Швеція і в 1984 році почалася європейська зоря пелетного обігріву. За Швецією цю технологію стали використовувати Данія, Австрія, Фінляндія, Норвегія і Голландія. У Німеччині виробництво і використання пелет почалося лише з 1998 року. На даний момент Данія є лідером по споживанню пелет. Таким чином, пелети можна назвати не тільки наймолодшим видом палива, але і одним з найперспективніших на даний момент.

Характеристики пелет

Розміри пелет зазвичай складають 6-8 мм в діаметрі і 5-70 мм довжиною, що в основному залежить від виду сировини та якості виробництва пелет, хоча, слід зазначити, зустрічаються пелети і інших розмірів. Сировиною для виробництва пелет слугують в основному хвойні породи дерев.

Гранули відрізняються від звичайної деревини високою сухістю (8-12% вологи проти 30-50% в дровах) і більшою – приблизно в півтора рази – щільністю. Ці якості забезпечують високу теплотворну здатність в порівнянні з щепою або дровами – при згорянні тонни гранул виділяється приблизно 5 тис. КВт/год тепла, що в півтора рази більше, ніж у звичайних дров.

На сьогоднішній день пелети за вартістю тепла можна порівняти з вугіллям (проте останнє погано піддається автоматизації і основні операції – завантаження/видалення шлаку доводиться виконувати вручну).

Гранули менш схильні до самозаймання, оскільки не містять пилу і спор, які також можуть викликати алергічну реакцію у людей.

Сировина для виробництва

Сировиною для виробництва пелет можуть бути як ділова деревина, так і деревні відходи: кора, тирса, щепа, обапол та інші відходи лісозаготівлі і лісопереробки. Залежно від обраної сировини, пелети відрізняються за кольором. Наприклад, відходи лісозаготівлі (обапол і т.д.) містять кору, яка в свою чергу містить пісок, який в кінцевому підсумку знижує якість продукту. Колір таких пелет можна описати як «капучино». Однак, колір пелет також залежить від температури гранулювання, і в цьому випадку згаданий колір говорить про занадто високу температуру гранулювання, пелета просто підгорає. Таким чином, судити про якість пелет за їх кольором можна тільки попередньо.

Сировина від вторинної переробки деревини (виготовлення меблів, вікон і т.д.) чистіша, пелети мають біло-жовтий колір, проте тут виникає питання наявності домішок від ДСП або інших штучних матеріалів, що застосовуються у виробництві меблів, і в цьому випадку, про екологічну складову говорити вже не доводиться. Непрямою ознакою хімічних домішок може бути наявність червоної окалини на колосниках котла після згоряння таких пелет.

Наш досвід показує, що єдиним надійним способом перевірити якість пелет є їх спалювання. На жаль, ніякі сертифікати або інші документи не є підтвердженням якості пелет, так як в лабораторію можна здати відмінну партію, наприклад, куплену в іншого виробника, а про оцінку або сертифікації у нас самого виробництва, як це відбувається на Заході, ми поки не чули .

Виробництво пелет

Сировина, яка надходить на виробництво у вигляді обаполу чи інших відходів деревообробки, проходить процес подрібнення в тирсу. З ділянки подрібнення тирса переміщується до сушарки, і після процесу доподрібнення осушена маса потрапляє до прес-гранулятора, де під дією температури та тиску вона перетворюється в деревну пелету. Готові пелети охолоджують та пакують у необхідну тару.

Екологія

Пелети є частиною натурального кругообігу СО2 в навколишньому середовищі. Паливні гранули являються екологічно чистим паливом, оскільки при їх згоранні виділяється рівно стільки СО2, скільки було використано деревом при його рості (закритий вуглецевий обмін). Тобто при спалюванні пелет кількість вуглекислого газу в атмосферу не перевищує обсяг викидів, який утворився б шляхом природного розкладання деревини. Використовуючи пелети, Ви зберігаєте від рубки живий ліс і від забруднення відходами деревообробного виробництва навколишнє середовище. Крім того, пелети відносяться до поновлюваних джерел палива, на відміну від вугілля, нафти і газу.

Відомо, що від котельні, що працює на дизельному паливі, вугіллі або дровах часто виходить неприємний запах. Пелети при горінні не виділяють запах, і, як правило, за рахунок високого ККД котельного обладнання дим від пелет практично безбарвний. За рахунок низького вмісту сірки в пелетах зменшуються викиди в атмосферу двоокису сірки, а це, в свою чергу, веде до зменшення кількості кислотних дощів. Пелети також виграють по всіх позиціях у кам’яного вугілля та рідкого палива в області викиду інших шкідливих речовин. І якщо в промисловості це поки мало кого турбує, то мати навколо свого приватного будинку таблицю Менделєєва – мале задоволення. І навіть естетично – котельня, яка працює на пеллетах, виглядає більш привабливо, ніж та, що працює на вугіллі або дровах.

Якість і стандарти

На сьогоднішній день в Україні не існує стандартів на пелети, тому більшість виробників орієнтуються на західні стандарти, які, до слова сказати, відрізняються від країни до країни. Наскільки нам відомо, єдиний європейський стандарт знаходиться в стадії розробки. Крім того, існуючі західні стандарти часом включають в себе не тільки стандарт на самі пелети, а також стандарти на їх виробництво, зберігання і транспортування.

Сертифікати на пелети в Україні видають різні організації. Для реалізації пелети за кордоном (куди на сьогоднішній день йде 85% продукції), як правило, виготовляють сертифікат міжнародних акредитованих лабораторій Incolab і SGS. Однак, для внутрішніх цілей використовується сертифікат у вітчизняних НДІ.

Як було вже сказано вище, єдиним достовірним способом перевірити якість пелет є спалювання певної кількості, тому всім своїм клієнтам ми пропонуємо взяти на пробу невелику кількість палива, перш, ніж купувати великий об‘єм.

Зберігання пелет

Пелети доставляються кінцевому споживачеві в певній тарі: поліетиленові мішки вагою 20-50 кг, або так звані «біг-беги» – кубічні мішки розмірами приблизно 1х1 метр або подібні. Застосування біг-бегів може дозволити цілком відмовитися від бункера, шнек вставляється безпосередньо в мішок, який після спустошення утилізується. Недоліком даного методу є те, що біг-бег важить близько 1000 кг і без спеціальної техніки розвантажувати і переміщати його не дуже зручно. На заході існує спосіб доставки насипом в спеціальних автомобілях, однак в нашій країні подібний спосіб доставки пелет поширення поки не отримав в силу відсутності подібної техніки, і особливо системи пневмоподачі. Для інформації можемо сказати, що роботи зі створення подібної подачі в нашій країні ведуться, в тому числі і нами.

Теоретично, упаковані в мішки пелети можуть зберігатися і на вулиці під навісом, однак ми не радили б експериментувати, так як при внесенні пелет в тепле приміщення з морозу на їх поверхні буде утворюватися конденсат, що знижує їх якість (пелети хоча і не бояться атмосферної вологості, але при безпосередньому контакті з вологою охоче вбирають її в масі, що перевищує власну в кілька разів).

В котел пелети подаються безпосередньо з бункера по шнеку. Бункер може бути виготовлений з різних матеріалів, наприклад зі звичайного металевого кутника та фанери, іноді використовуються звичайні 200 літрові пластикові або металеві бочки. Розміри бункера обмежуються фантазією користувача.

Довжина шнекової подачі рідко перевищує 10 метрів, так як при великій відстані пелети будуть перемелюватися в порошок, який спікається в самому пальнику, що в свою чергу може привести до зупинки котла.

У порівнянні з іншими видами палива пелети не залишають слідів на поверхнях і легко прибираються за допомогою віника і совка. На відміну, наприклад від рідкого палива, витік якого є пожежонебезпечним, розсипані пелети можуть застосовувати в якості абсорбенту, паливні гранули вбирають в себе вологи у кілька разів більше власної ваги. За рахунок високої температури при їх виготовленні пелети біологічно не активні і за це їх дуже часто використовують в якості наповнювача для туалетів домашніх тварин.

Технічні характеристики пелет

Документація